070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

De vraag over wat redelijk is en wat niet, werd gesteld aan Onno de Vries, onze expert in natuursteen. De persoon die een schadediagnose aanvroeg, had twee aanrechtbladen van composiet in de keuken van een woonhuis laten plaatsen. Een van de bladen vertoonde vlekken, wat de aanvrager aan de producent van de bladen had gemeld. De producent reageerde dat dergelijke vlekken inherent zijn aan het materiaal en kunnen voorkomen bij aanrechtbladen van composiet. Dit antwoord werd echter betwist door de aanvrager en de bewoners, die besloten Technisch Bureau Afbouw in te schakelen om te beoordelen of het aanvaardbaar was dat er vlekken in het blad zaten.

Kwartscomposieten aanrechtbladen

“Onno legt uit: “In 2022 werden er twee aanrechtbladen van kwartscomposiet geleverd in een woonhuis. Bij de aflevering merkten de bewoners geen vlekken op. Later die maand belden de bewoners de aanvrager dat er vlekken in een van de bladen zaten. Ze gaven aan dat ze de vlekken al hadden gezien tijdens de montage van de bladen. Op verzoek van de bewoners inspecteerde hun keukenadviseur het blad en merkte een geribbeld oppervlak op, hoewel de aanvrager niets voelde. Opvallend, toch? Vervolgens heeft de aanvrager het blad ontvet met een geschikte reiniger, laten drogen en opgewreven met een pluisdoek, maar helaas bleven de vlekken zichtbaar.”

Doffe vlekken

“Het werd tijd om de vlekken in het blad nader te onderzoeken. Ik zag zeven doffe vlekken die duidelijk zichtbaar waren bij invallend strijklicht. Het leek alsof de plekken vervuild of bekrast waren. De oorzaken van dergelijke vlekken kunnen verschillend zijn: productie-, transport-, montage- of gebruiksschade. Om de juiste oorzaak te achterhalen, heb ik het blad onderzocht met een digitale microscoop en geen krassen gevonden. Dit betekende dat de vlekken niet door transport of montage waren ontstaan. Wel constateerde ik dat de vlekken afweken van het resterende oppervlak en de samenstelling van het materiaal afwijkend was. Hierdoor kon ik beschadiging door aantasting uitsluiten. Verkleuring was echter wel mogelijk.”

Samenstelling van het blad

“Er bleef slechts één mogelijke oorzaak over: de vlekken waren plaatselijk ontstaan door een significante afwijking in de samenstelling van het blad. Composiet is een samengesteld materiaal en kleine variaties in de grondstoffen kunnen leiden tot verschillen in eigenschappen. Hoewel variatie in samenstelling inherent is aan composiet, kunnen dergelijke grote verschillen niet als ‘normaal’ worden beschouwd. De vlekken konden niet worden hersteld met een oppervlaktebehandeling, dus de enige oplossing was om het blad te vervangen.”

Schadediagnose

Helaas is het voorkomen van schade niet altijd mogelijk. Wanneer schade optreedt, kan het lastig zijn om de exacte oorzaak ervan te achterhalen, wat het herstel bemoeilijkt. Onze technische adviseurs zijn ervaren in het stellen van diagnoses en adviseren u over mogelijke oorzaken en gevolgen. Op verzoek kunnen zij ook betaald hersteladvies verstrekken. Als je schade hebt en de oorzaak wilt achterhalen, neem dan contact met ons op via 070 33 66 500 of stuur een e-mail naar info@tbafbouw.nl.

Voor een overzicht van onze diensten kan je terecht op www.tbafbouw.nl/diensten.

Download de gratis TBA-app!