070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

In 2022 ontstond er een geschil tussen een bewoner en een stukadoorsbedrijf over de esthetische kwaliteit van het uitgevoerde stukadoorswerk. Dit werk betrof de muren en plafonds op de begane grond van het huis van de bewoner. Na de voltooiing van het werk was de bewoner niet tevreden met de esthetische kwaliteit van de afwerking. Daarom verzocht de bewoner het Technisch Bureau Afbouw om een onderzoek uit te voeren. Ed van der Plas, onze stukadoorexpert, werd ingeschakeld voor het onderzoek.

Afwerking

“De gipsplaatnaden waren volgens het stukadoorsbedrijf behandeld met zelfklevend wapeningstape,” deelt Ed mee. “Hoekbeschermingsprofielen waren geplaatst op uitwendige hoeken, terwijl eenzijdige stucstopprofielen werden gebruikt bij schuine plafondzijden. Gipsplaten werden gestukadoord met gips, terwijl kalkzandsteenwanden werden geprimerd en vervolgens voorzien van een uitvlaklaag. De gestukadoorde wanden en plafonds werden afgewerkt met dunpleister. Na afronding van het stukadoorswerk werden de oppervlakken geschuurd, geprimerd en airless gespoten met een matte muurverf. Er werden reparaties uitgevoerd aan de wanden vanwege strijklichteffecten veroorzaakt door wandlampen, evenals andere reparaties aan wand- en plafonddelen in verschillende vertrekken.”

Ruwe plekken en scheurvorming

“In de woonkamer zag ik op beide wanden duidelijk zichtbare reparatieplekken en ongelijkheden. Bij de tussenwand met nissen waren ook ruwe plekken en scheurvorming waarneembaar. Op de verlaagde balk in het plafond waren ook ruwe plekken zichtbaar, wat tot onvlakheden leidde. In de woonkeuken waren ruwe plekken op de wand bij het terras en variaties in kitafdichting aan de hoek tussen wand en schuin plafond. Het plafond vertoonde golvingen en er was spuitnevel van verfreparatie op donker gekleurd wandschilderwerk.”

“In de entree waren ruwe plekken en onvlakheden zichtbaar op de tussenwand bij het toilet, evenals onafgewerkte ruwe plekken rondom een wandcontactdoos aan de kantoorzijde. In het kantoor toonde het wandoppervlak aan de achtergevelzijde en de tussenwand ruwe plekken. Ook was er een scheur aan de rechterzijde van de raamopening op een flens van een hoekbeschermingsprofiel. Op het verticale kokeroppervlak waren onvlakheden te zien en de verticale hoek en hoek aan de schuine plafondzijde waren niet met verf afgewerkt.”

“Na mijn onderzoek constateerde ik dat er plaatselijke gebreken waren aan de geschilderde en gestukadoorde wand- en plafondafwerking. Deze gebreken omvatten ruwe plekken, onregelmatigheden en onvlakheden, die onder normale lichtomstandigheden duidelijk zichtbaar waren. De haaksheid van de neggekanten bij raam- en deuropeningen was ook plaatselijk onvoldoende. Scheurvorming langs de verticale flenzen van de toegepaste hoekbeschermingsprofielen werd meestal veroorzaakt door werking tussen de met gipsplaten beklede neggen en kalkzandsteenwanden. De uitvoering was onvoldoende, omdat er geen wapeningsweefsel aanwezig was. Ik was van mening dat het stukadoorsbedrijf verantwoordelijk was voor het volledige herstel van de geconstateerde gebreken aan de wanden en plafonds of voor de vergoeding van de herstelkosten.”

Hersteladvies

“Na het onderzoek had ik een hersteladvies opgesteld. Dit omvatte het maskeren/afdekken van de vloeren, wanden en plafonddelen, gevolgd door schuren en/of primeren van ruwe plekken en ongelijkheden. Daarna stukadoren, oppervlakken schuren en stofvrij maken, kitwerkzaamheden uitvoeren en ten slotte primeren en schilderen. Met deze aanpak werden alle gebreken volledig hersteld, waardoor de esthetische kwaliteit van de afwerking weer optimaal was.”

Voor een overzicht van onze diensten kun je terecht op www.tbafbouw.nl/diensten.

Download de gratis TBA-app!